Saveti za vožnju koji će vam pomoći

Iako je automobil zaista udobno prevozno sredstvo, to je velika odgovornost za vozača, posebno ako je vreme loše. Prema istraživanju koje su sproveli američki naučnici, oko 22 odsto saobraćajnih nezgoda je zbog meteoroloških faktora. Zbog toga je za vašu bezbednost važno da znate sledeće stvari.

Vožnja u magli
Ako se vozite po magli, najbolje je da otvorite prozore da biste bolje čuli šta se dešava napolju. Pored toga, uključite kratka svetla umesto duga svetla. Kada koristite duga svetla, svetlost će se reflektovati i od najsitnijih čestica magle, što vas može zbuniti.

Vožnja po klizavom putu
Kada vozite po klizavom putu, posebnu pažnju obratite na uzbrdo i nizbrdo. Smeša soli se brže uklanja sa ovih puteva, pa predstavljaju veću opasnost.

Vožnja po kiši
Britanska osiguravajuća kompanija savetuje da ne koristite svetla za maglu jer mogu da zasene vaša kočiona svetla i zbune vozače iza vas. Ako naiđete na veliki vrtlog, najbolje je da zaustavite auto i uverite se da možete da prođete. U redu je da ovo radite čak i ako su automobili iza vas. Tako će i oni znati da li će moći da pređu.

Vožnja po kiši noću
Ako vozite noću po jakoj kiši, imajte na umu da kapljice na vetrobranskom staklu mogu da reflektuju svetlost i da vas zaslepe. Pored toga, jaka kiša se reflektuje kada je osvetljena. Zbog ovoga je najbolje regulisati svetla tako da zraci ne idu nagore.

Sneg
Ako naiđete na sneg, nemojte okretati volan u suprotnom smeru. Važno je da volan bude u istom smeru i da se vratite na put stalnim pritiskom na gas.

Vožnja u prašnoj oluji
Da biste bezbedno stigli na odredište kada je prašna oluja, stručnjaci iz poznatih fabrika automobila preporučuju da napustite put, parkirate automobil sa strane i ugasite svetla. Ako ih ostavite uključene, drugi vozači mogu pomisliti da ste u saobraćaju i udesiti.

Da li ste se ikada zapitali zašto ljudi voze besno i arogantno ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *