Ove izjave roditelja najviše štete detetu

Biti roditelj je najlepša, ali i najodgovornija uloga koju život zadaje. Nema sumnje da se svako trudi da bude najbolji mogući roditelj svom detetu, međutim, danas se živi veoma brzo i stresno. Mnogi roditelji nemaju onoliko slobodnog vremena, koliko bi trebalo da imaju kako bi se posvetili vaspitanju deteta i bili uvek tu za dete.

Stres, manjak vremena i svakodnevni problemi su veoma frustrirajući za roditelje, pa se nekada desi da roditelji svoje frustracije i nezadovoljstva projektuju na dete.

Ali bez obzira koliko roditelj bio isfrustriran, iscrpljen i umoran od obaveza, postoje rečenice koje nikada ne bi trebalo izgovarati detetu. U nastavku vidite neke od najštetnijih izjava roditelja.

Ja sam te stvorio, ja ću i da te ubijem – Ova izjava je nedopustiva! Ovo samo pokazuje koliko je roditelj isfrustriran i nezadovoljan samim sobom. Roditelji koji su u stanju da ovo izgovore svom detetu, zaista treba da razmisle o terapiji, kako bi pomogli i sebi i svom detetu.

Od tebe nikada ništa neće biti – Ako ovo govorite često svom detetu, ono će, šta god pokušavalo ili radilo u životu, duboko u sebi uvek da čuje vaš glas koji ga neprestano kritkuje i omalovažava. U svaki novi podhvat će polaziti sa manjkom samopouzdanja i uvek će sumnjati u svoje kapacitete.

Isti si otac/majka/baba (u negativnom kontekstu) – Deca ne biraju svoje majke, očeve, babe i dede. Vi ste ti koji birate. Dakle, vi ste mu izabrali porodicu i naravno da će vaše dete da podseća na članove svoje najbliže porodice, nemate pravo da za to krivite dete.

Pogledaj kako je tvoj drug/rođak mnogo bolji/pametniji/uspešniji u školi od tebe – Dete ne treba da se upoređuje sa drugima. Svako dete je jedinstveno na svoj način i treba ga usmeravati da se trudi da bude što bolja verzija sebe. Upoređivanje deteta sa drugom decom kod deteta podstiče zavist, neadekvatnost i mnoge druge negativne emocije.

Ne smeš to da radiš, jer sam ja tako rekao – Nakon ove izjave dete dete zna da nešto ne sme da radi, ali ne zna razlog zašto to što želi da uradi nije dobro. I kada ne vidite, ono će opet to uraditi. Probajte da detetu objasnite do kraja zašto nešto sme, a nešto ne sme, da bi razumelo.

Vaše dete nije vaš trofej, niti je tu da ispuni sva vaša očekivanja. Ono je tu da vam pokaže ljubav kakvu do tada niste mogli ni da zamislite, jedinu pravu i bezuslovnu ljubav. Malo više strpljenja i sve će vremenom doći na svoje. Ne zaboravite da ličnost vašeg deteta u velikoj meri zavisi od vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *