Počinje serijska proizvodnja guma u fabrici „Linglongˮ u Zrenjaninu



Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministarka privrede Adrijana Mesarović danas su sa predstavnicima kompanije „Linglongˮ pritiskom na tastere simbolično označili početak serijske proizvodnje automobilskih guma u Zrenjaninu.

U prisustvu predsednika Srbije, potpisana su dva memoranduma o saradnji kompanije „Linglongˮ i Grada Zrenjanina, kao i univerziteta u Novom Sadu i Pekingu, u cilju produbljivanja saradnje Srbije i Kine.

Memorandum o razumevanju između Srbije, Grada Zrenjanina i privrednog društva „Linglong International Europeˮ za unapređenje saradnje potpisali su ministarka Mesarović, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i generalni direktor kompanije „Linglongˮ Feng Vang.

Memorandum o razumevanju i saradnji između „Linglong tireˮ, Univerziteta Jiaotong u Pekingu i Univerziteta u Novom Sadu potpisali su zamenik predsednika kompanije „Linglongˮ Sun Songtao, direktor „China Automotive Top 100 Association” Li Menggang i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Mandić.

Predsednik Srbije je tom prilikom rekao da je ovo najveća grinfild investicija ikada u Srbiji, čija se vrednost procenjuje na milijardu dolara.

Vučić je istakao da se fabrika prostire na 370.000 metara kvadratnih pod kupolom, da obuhvata sportski centar, restorane i druge sadržaje za zaposlene, navodeći da je sada, u prvoj fazi, angažovano 1.235 srpskih radnika. Piše na sajtu Vlade.

On je saopštio da su tu zaposleni i kineski radnici, kao i da kompanija planira da angažuje novih 600 radnika u okviru nove investicije u iznosu od 645 miliona evra.

Ove godine fabrika će imati izvoz vredan 200 miliona evra, a sledeće 500 miliona evra, najavio je predsednik i dodao da je otvaranje ove fabrike prva faza jer će „Linglongˮ tek da gradi, pri čemu se očekuje da za nekoliko godina bude među najvećim izvoznicima.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming ocenio je da je otvaranje pomenute fabrike simbol daljeg povezivanja interesa dveju zemalja i dodao da je, zajedno sa razvojem bilateralne trgovine, prisutan konstantan rast kineskih investicija u Srbiji.

On je izrazio očekivanje da će biti još kineskih kompanija koje će ulagati u Srbiju, kao i da će one doneti najnoviju tehnologiju i ekološku proizvodnju.

Fabrika „Linglong Evropaˮ je prva kineska fabrika guma u Evropi. U isto vreme, to je najveći kineski grinfild investicioni projekat u Srbiji, ponovio je ambasador i podsetio na to da je kompanija od 2018. godine investirala 990 miliona dolara u Srbiju, kreirajući 1.212 radnih mesta.

Generalni direktor kompanije „Linglongˮ Feng Vang rekao je da ova kompanija poseduje najznačajniji sertifikat – RCI, kao i da će ova investicija biti značajna za ekonomsku klimu u Srbiji.

Vang je dodao i da je ostvarena saradnja kompanije sa univerzitetima u Novom Sadu i Kini.

Nakon ceremonije otvaranja, prisutni su obišli pogon, gde su im prikazani modeli guma koje se u Zrenjaninu proizvode isključivo za evropsko tržište, odnosno za kompanije „Folksvagenˮ, „Audiˮ, „Nisanˮ, „Kiaˮ i mnoge druge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *