Memorijalni muzej Borisava Stankovića


Muzej kuća Bore Stankovića se nalazi u Vranju, u Baba Zlatinoj ulici broj 9, nekada poznatoj kao Baba Zlatino sokače. Što se tiče kuće ne zna se tačna godina izgradnje. Građena je u vremenskom periodu između 1845. i 1850. godine, a izgradila ju je Borina baba po ocu Zlata. Kuća Bore Stankovića ima status spomenika kulture od velikog značaja. Posvećena je liku i delu poznatog pisca.
Borisav Stanković je rođen 23. marta 1876. godine u ovoj kući. Datum svog rođenja dugo nije znao a onda je prema sakupljenim informacijama prihvatio ovaj datum. Rodio se u zanatlijskoj porodici, od oca Stojana, koji je bio po zanimanju obućar. Majka Vaska je bila kći bogatog vranjskog trgovca Riste Grka. Mlađi brat Timotije umro je veoma mlad, u drugoj godini života. Bora veoma rano ostaje i bez oba roditelja. Posle njihove smrti, brigu o njemu preuzima baba Zlata.

Osnovnu školu i sedam razreda Gimnazije Bora Stanković je završio u Vranju, a osmi razred sa maturom u Nišu. Studije na Pravnom fakultetu u Beogradu upisao je na ekonomskom odseku 1896. godine. Iste godine, 8. februara umrla je njegova baba Zlata, u svojoj devedesetoj godini života. Bora pada u finansijske teškoće i zbog nedostatka novca morao je 1898. godine da proda svoju porodičnu kuću svešteniku Arsi Popoviću iz sela Buljesovca za iznos od 1386 tadašnjih dinara.
Borina kuća je bila u vlasništvu ove porodice narednih skoro sedamdeset godina, sve do 1964. godine, zatim je otkupila Opština Vranje.
Konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni su 1966.godine, posle čega je godinu dana kasnije 18. juna 1967. pretvorena u muzej. Za javnost je otvorena kao spomen kuća velikog srpskog književnika Bore Stankovića.

Baba Zlatina kuća je građena u balkansko-orijentalnom stilu. Kao četvorodelni objekat sa otvorenim tremom i doksatom pod kojim je ulaz u podrum. U velikom dvorištu Muzej kuće se nalazi stara drvena kapija, bunar, kaldrma, šimširi, stari dud, vinova loza kao i kapidžik koji kuću povezuje sa kućom starog Pribojčića, vranjskog trgovca. Danas je tu smeštena Uprava muzeja. Tu je i odvojena letnja kuhinja i u njoj se nalazi ognjište i zemljano posuđe iz 19. veka koje se koristilo svakodnevno.
U kući sa desne strane je gostinska soba koja je nameštena poluorijentalno. U njoj se nalazi vitrina sa Borinim knjigama, slika Jerusalima, kovčeg gde se čuvala odeća, sa istočne strane nalazi se ikonostas Borine krsne slave Sv. Nikole. Na policama su poređani sahani (bakarno posuđe) koje se isključivo koristilo u svečanim prilikama. Pored prozora se nalazi minderluk na kome su sedeli gosti.
Odmah pored nje se nalazi i soba baba Zlate u kojoj je smešten njen krevet i razboj na kome je tkala ćilime.

U središnjem delu kuće je u zimsko doba godine bilo ognjište, a sada se nalaze porodični originali: tapija pisana Borinom rukom iz 1898. godine, priznanica o prodaji kuće, Borin divit (mastionica), lanac od sata njegovog oca Stojana, libade baba Zlatino (gornji deo ženske odeće), kecelja Borine majke Vaske, Borina srebrna tabakera, Pasino libade i prsten.

U Borinoj radnoj sobi se nalazi njegova stolica donešena iz Beograda. Ovu stolicu su njegove tri ćerke poklonile Muzeju 1967. godine na otvaranju. Tu se nalaze i prevodi, biografski podaci o životu i radu (književnom stvaralaštvu) samog pisca.

Muzej kuća je najposećenija u letnjem periodu sto se tiče pojedinačnih poseta, a najveći broj grupnih poseta beleže se od početka proleća i u jesen (đačke ekskurzije, grupe odraslih, penzionera).
Ministarstvo kulture i informisanja je na konkursu „Gradovi u fokusu“ 2017. godine, za sanaciju kuće odvojilo 5 miliona, a Grad Vranje oko 800 000 dinara. Rekonstruisan je krov, nabavljena specijalna ćeramida iz Italije, koje nema u našoj zemlji, zatim preuređena kaldrma u dvorištu, na kući je zamenjena međuspratna konstrukcija između podruma i gostinske i baba Zlatine sobe, celokupna stolarija je prefarbana.

Ulaganja su nastavljena 2019. godine na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, iz oblasti muzejskog nasleđa, vranjskom muzeju su odobrena sredstva za projekat „Osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe Muzej-kuće Bora Stanković“. Zahvaljujući ovim sredstvima muzej je uspeo da na jedan savremen način predstavi postavku ličnih predmeta našeg slavnog pisca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *