Potpisan ugovor za izgradnju solarnih elektrana u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i generalni direktor EPS-a Dušan Živković potpisali su danas sa konzorcijumom kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables ugovor za realizaciju projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji.

Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 MWAC/1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 MW/400 MWh, koji je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obezbediće jedan gigavat novoinstalisane snage kroz solarne panele.

Potpise ispred konzorcijuma UGT Renewables stavili su generalni izvršni direktor Adam Korteze, predsednik i generalni izvršni direktor Hyundai Engineering Hjon Song Hong i strateški menadžer Hyundai Engineering ogranka Beograd Sang Min-Park.

Potpisivanju ugovora u Predsedništvu Srbije prisustvovali su i ambasador SAD Kristofer Hil i ambasador Republike Koreje Đang Vu Li.

Vlada Srbije usvojila je 10. oktobra Zaključak o projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, kao projekta od značaja za Srbiju.

Njime je predviđena izgradnja solarnih elektrana na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Solarne elektrane sastojaće se od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca, baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.

Ovim projektom ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *