Pobeda na Ceru upisana zlatnim slovima u istoriji srpskog naroda


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nemanja Starović predvodio je danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 110-godišnjice Cerske bitke, u okviru spomen-kompleksa „Cerska bitka“, u mestu Tekeriš kod Loznice.

Starović, koji je i izaslanik predsednika Srbije, istakao je u obraćanju prisutnima da se pre 110 godina, na padinama Cera, pisala vojna istorija Srbije i Evrope.

Prema njegovim rečima, prekaljena i iskustvom obogaćena u Balkanskim ratovima, predvođena sposobnim komandantima, a istovremeno svesna da brani nacionalnu nezavisnost, srpska vojska se odlučno spremala za odbranu svog naroda i otadžbine.

Prvi udar soldateske Bečkog dvora bio je u Mačvi, kada su austrougarske jedinice prešle reku Drinu i izvršile stravične zločine nad srpskim civilima u Šapcu, Loznici, Osečini i Krupnju, podsetio je on.

Ministar je ukazao na to da je srpska vojska pod komandom Stepe Stepanovića silovito odgovorila na ovu agresiju i posle devet dana krvavih borbi ostvarila veliku pobedu u Cerskoj bici 24. avgusta 1914. godine.

Starović je dodao da je pobeda na Ceru s pravom upisana zlatnim slovima u istoriji, kako srpskog naroda, tako i čitave Evrope.

Klanjajući se danas senima cerskih junaka, moramo dokazati da smo spremni da i u budućnosti odbranimo interese srpskog naroda i Republike Srbije, bez obzira na izazove koji su pred nama, podvukao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *