Obeležena 103-godišnjica smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca


Danas je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nemanja Starović predvodio državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 103-godišnjice smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca na Oplencu.

On je tom prilikom ukazao na to da je Petar Karađorđević bio prvi naš vladar koji je rođen u prestonom Beogradu, ali da je veći deo svog života proveo u inostranstvu, nakon što je iz Srbije otišao prilikom abdikacije njegovog oca kneza Aleksandra Karađorđevića 1858. godine, stoji na sajtu Vlade RS.

Starović je naveo da se kao mlad kralj Petar opredelio za vojni poziv, gde je uz vojne veštine i nauke usvojio ideje liberalizma, kao i da je lično preveo čuveni traktat Džona Stjuarta Mila „O slobodiˮ.

O tome koliko je bio privržen idejama slobode i demokratije govori i to što je Petar Prvi posle stupanja na presto 1903. godine u Srbiji nakon krunisanja rekao da Srbijom neće vladati on, već da će u Srbiji vladati samo zakoni i pravda, koji će biti jednako primenjivani na sve.

Prema njegovim rečima, mnogi istoričari danas kažu da period vladavine kralja Petra Prvog Karađorđevića predstavlja zapravo i zlatno doba srpske demokratije i parlamentarizma, jer je tada ostvaren onaj viševekovni ideal oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda.

Pored ministra, vence su položili i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Šumadijskog okruga, Opštine Topola, Zadužbine „Kralj Petar Prviˮ, kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *