Danas je Sveti velikomučenik Prokopije


Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog velikomučenika Prokopija. Ovaj svetac spada u ognjene, poput Ognjene Marije i Svetog Ilije.

Rođen je kao Neanije u Jerusalimu, i bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana.

Dok je bio u vojničkoj službi progonio je hrišćane. Prilikom jednog takvog zadatka koji je dobio od strane cara, idući ka Aleksandriji dogodio se jak zemljotres, a njemu se javio Gospod i pokazao krst na nebu.

Taj događaj promenio je ceo njegov život, i on je počeo da se bori za krst i hrišćanstvo.

Zbog tog njegovog preokreta u životu dospeo je na sud a onda i u tamnicu. Tamo mu se Gospod ponovo javio i krstio ga dajući mu ime Prokopije.

Jednog dana na tamnički prozor došlo mu je 12 žena i rekle mu „i mi smo sluškinje Hristove“. Optužene su za ovo i bačene u istu tamnicu. Tu ih je Prokopije učio veri Hristovoj, a naročito tome kako će primiti venac mučenički. Gledajući njihove muke i hrabrost majka Prokopijeva takođe poverova u Hrista, tako da su svih 13 pogubljene.

Prokopije je pogubljen 303. godine u Kesariji Palestinskoj i ovenčan je vencem večne slave. To se dogodilo 8. jula po Julijanskom, ili 21. jula po Gregorijanskom kalendaru.

Iako nije u kalendaru upisan crvenim slovom, ovaj praznik je veoma poštovan u našem narodu, a veruje se da je da ovaj dan dobro da se prave svadbe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *