Odbojka: Žreb za OI u sredu


Na OI 2024. u Parizu u konkurenciji odbojkaša igraće Francuska (nosilac A grupe, 7. na rang listi), Srbija (10), Poljska (nosilac B grupe, 1. na rang listi), Japan (nosilac C grupe, 2. na rang listi), Slovenija (3), Italija (4), SAD (5), Brazil (6), Egipat (najbolja selekcija iz Afrike, 19), Argentina (8), Kanada (9) i Nemačka (11). Žreb za takmičenje u konkurenciji odbojkaša obaviti u Lođu, u sredu, 26. juna od 18.00 časova uz direktan prenos na Jutjub kanalu FIVB (https://www.youtube.com/live/Xz_U3EzzP8o).

Poznat je i način određivanja grupa na žrebu za Olimpijske igre. FIVB je saopštio da će reprezentacije u 3 grupe biti svrstane na osnovu rang liste FIVB od 24. juna za odbojkaše.

Francuska će biti u A grupi, dok će nosioci u B i C grupi biti 1. i 2. selekcija sa rang liste. Preostalih 9 selekcija će biti svrstane u po 3 „šešira“ i biće svrstane u grupe po sistemu serpentine.

U II „šeširu“ će biti Slovenija, Italija i SAD, a u grupe će biti svrstane od C do A.

U III „šeširu“ su Brazil, Argentina i Kanada i žrebom će se odrediti grupe od A do C.

U IV „šeširu“ su Srbija, Nemačka i Egipat i u gruše će biti svrstane od C do A.


Takmičenja u odbojci na Olimpijskim igrama će se odigrati u dvorani „Južni Pariz 1“ u pariskom 15. arondismanu.

Odbojkaški turnir na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu u konkurenciji odbojkaša odigraće se od 27. jula do 10. avgusta, navedeno je na sajtu OSSRB.

Sistem takmičenja na Olimpijskim igrama je promenjen, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u 3 grupe sa po 4 selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po 2 prvoplasirane reprezentacije iz 3 grupe, kao i 2 najbolje trećeplasirane selekcije.

Po završetku takmičenja po grupama, napraviće se tabela 8 selekcija koje su se plasirale u četvrtfinale, na osnovu rezultata u grupama, da bi se dobio raspored četvrtfinalnih utakmica, odnosno projektovanog polufinala. Prilikom određivanja tabele, prva tri mesta će pripasti pobednicima grupa na osnovu njihovih rezultata, pa zatim 3 drugoplasirane reprezentacije po istim kriterijumima, i na kraju dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Na osnovu tabele, u četvrtfinalu će igrati najuspešniji pobednik grupe i druga najbolja trećeplasirana selekcija i tako redom.

Kao i do sada, u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača. FIVB je saopštio da je nakon dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom omogućio, prvi put u istoriji, da se na spisak za Olimpijske igre uvrsti 13. odbojkašica, odnosno odbojkaš, koji mogu zameniti igračicu ili igrača iz medicinskih razloga. FIVB je objavio da će 13. reprezentativac moći da trenira sa selekcijom i da prisustvuje utakmicama, ali neće biti smešten u Olimpijskom selu, osim ukoliko Nacionalni olimpijski komitet ne pruži dodatnu podršku i pronađe adekvatno rešenje. Više informacija se očekuje u narednom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *