Srbija dosledna u odbrani principa Povelje UN


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN, da Srbija, uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku.

Vučić je u obraćanju ocenio da situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana, da tenzije postaju sve veće, a izazovi sve brojniji i složeniji.

Moramo da obnovimo urušeni kredibilitet i autoritet UN, da zaustavimo praksu primene dvostrukih standarda – da vratimo veru u međunarodno pravo i principe oko kojih smo se svi odavno saglasili. To je put koji nema alternativu, poručio je predsednik.

Srbija i srpski narod, kako je naglasio, duboko saosećaju i dele bol zbog svih izgubljenih života u sukobima koji se dešavaju širom sveta, uključujući tragične događaje na Bliskom istoku i u Ukrajini.

On je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da nijednog sekunda to nije dovodila u pitanje niti će to činiti.

Ali, kada veliki lideri govore o potrebi ukrajinske slobode, o poštovanju UN, njene povelje i rezolucija, zapitam se zašto ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, upitao je Vučić.

Predsednik je pokazao papir u kojem se navodi da niko sem snaga pod kontrolom UN, a u ovom trenutku su to snage Kfora, ne sme da ima oružanu silu na tlu Kosova i Metohije, koje je deo Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244.

Prema njegovim rečima, oni koji su izvršili agresiju na Srbiju i pokušali da joj odvoje deo teritorije, svakodnevno naoružavaju to što se danas naziva tzv. kosovske bezbednosne snage, a već sutra prerasta u vojsku Albanaca na teritoriji Srbije.

Kada ih upitate po kom to međunarodnom aktu rade, jer je to sve pokušaj izazivanja rata i rušenje normi UN, dobijate odgovor da je za njih promenjena situacija, jer su priznali nezavisnost „Kosovaˮ, te stoga ne prihvataju Povelju UN i Rezoluciju SB UN, naveo je Vučić.

On je ukazao na to da za Srbe na Kosovu i Metohiji, pod jurisdikcijom Ujedinjenih nacija, nema ni pravde, ni ličnih sloboda, niti mogućnosti za sve.

Prema njegovim rečima, o nerazumnosti politike prištinskih vlasti, ostrašćenosti i progonu svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji, govori niz uznemirujućih poteza.

Reč je, kako je naveo, o potezima koji su išli od zabrane platnog prometa u srpskoj valuti na KiM koja traje više od šest meseci i zabrane poštanskih usluga koja je jedinstvena u svetu, čak i za konfliktna područja, što ugrožava svakodnevni život Srba i drugog nealbanskog stanovništva, do zabrane posete poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija Pećkoj patrijaršiji.

On je konstatovao da je posle svega ključno pitanje koji je put Srbije i kako da izađe iz ove situacije, navodeći da je naša zemlja na evropskom putu i da iskreno želi da bude deo Evropske unije.

S druge strane, kako je istakao, ta ista EU kojoj stremimo jasno nam stavlja do znanja da ne želi da poštuje principe zasnovane na Povelji UN, pa čak ni odluke svog Evropskog saveta, pošto podržava nezavisnost takozvanog Kosova.

On je dodao da velike sile nisu zainteresovane za istinu i pravo, zbog čega je malim zemljama ostalo samo da budu ponosne i posvećene, kao Srbija, svom ekonomskom napretku, ubrzanom rastu, novim tehnologijama i inovacijama, da gledaju u budućnost i čekaju trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na svetsku političku scenu.

Predsednik je poručio da Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i da će se boriti da očuva mir.

Samo jednu stvar nećemo nikada nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije. Kao predsednik Srbije, verujem u svet zasnovan na pravim, a ne na lažnim vrednostima, i verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smo podigli glave i smemo da govorimo istinu, biti temelj novog, drugačijeg i boljeg sveta, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *