Kordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu radilo je i radiće u interesu građana

V.d. direktor Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu danas je u izjavi za TV Vranjsku Plus izrazio zadovoljstvo što Služba KT na čijem je čelu posvećena ovim trima opštinama, da je i sam direktor Mitrović prisutan na terenu skoro svakodnevno i da KT oformljeno kao spona između lokalnih samouprava i Vlade Republike Srbije i da se od onda, pa do dan danas radi na toj vezi uz zajedničkoj koordinaciji i saradnji sa predsednicima opština i predsednicima skupština kako bi se maksimalno rešavali problemi koji postoje na terenu.

Kada je reč o investicijama, Mitrović je govorio o realizovanim za ovu godinu, ali i planiranim sredstvima za narednu.

Mi smo u ovoj godini imali projekciju budžeta za 2024. godinu od 228 miliona dinara za infrastrukturne projekte za ove tri opštine, i to po opštinama izgleda: – 94 miliona Bujanovac, 88 miliona za Preševo i 46 miliona za Medveđu. Projekcija budžeta za 2025. godinu će biti u istom iznosu kao i za 2024. godinu, ali ostaje da se vidi kako će Vlada Srbije u narednom periodu raspoređivati novčana sredstva svim državnim institucijama, pa i KT-u, ali i da postoji predlog KT-a da se ta sredstva uvećaju za 7,5 posto.

Kada je reč o subvencijama, one se odnose na mala preduzeća i preduzetnike, 34 miliona dinara imamo izdvojenog novca za ove namene i to nam je izuzetno bitno, jer tu pomažemo ljudima koji se bave biznisom da povećaju svoj kvalitet rada, da povećaju produktivnost, povećaju svoju konkurentnost na tržištu, ali za uzvrat taj novac koji svakako dobiju od Koordinacionog tela imamo da uposle radnike, znate za sve ove godine kada su subvencije u privredi u pitanju dato je negde oko 410 miliona dinara od 2012. godine za ove tri opštine i novoočekivani efekti od otvorenih novih radnih mesta je oko 350 novih radnih mesta.

Mitrović je najavio i da su ova sredstva predviđena i za narednu godinu i da je konkurs za subvencije u privredi u toku, da bi, već od naredne nedelje trebalo potpisati ugovore sa preduzetnicima koji su se javili i zadovoljili uslove i kriterijume konkursa.

Reč je o ljudima koji imaju proizvodnju i planiraju da prošire svoje poslovanje i da ostaje da se vidi da li će iznos koji je planiran za sledeću godinu biti isti ili uvećan, naveo je Mitrovič.

Direktor je saopštio i da je svakodnvno na terenu i izrazio je plan da se po pitanju infrastrukture završi sve što je planirano za ovu godinu i da postoji preporuka lokalnim samoupravama da javne nabavke i tendere obave pre početka zime kako kvalitet radova ne bi trpeo.

Sa početkom nove školske godine, po tradiciji Koordinaciono telo opremilo je đake prvake novom opremom u vidu pribora i rančeva, sprovodi se produžen konkursni rok po pitanju srednjoškolskoih stipendija, sproveden je konkurs za studentske stipendije – to su sredstva koja su realizovana, ali i koja su planirana za sledeću godinu. Postoji i podrška nevladinom sektoru i u ovoj godini je izdvojeno je oko 3 miliona dinara iz budžeta Koordinacionog tela, takođe bilo je i socijalnih davanja.

Po pitanju sastanka sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Jelenom Žarić Kovačević, Mirović je podsetio da je u skorije vreme imao niz sastanaka sa njom i da postoji predlog da Ministarka poseti ove opštine i upozna se sa situacijom na terenu i razgovarati sa predsednicima opština, jer ovo Ministarstvo može mnogo uraditi, a na čemu se najviše insistira je popunjavanje radnih mesta čija je saglasnost potrebna. Razgovaraće se i o uslužno-informativnim centrima pri loklanoj samoupravi, servisima, koji će moći da budu što dostupniji i lakši građanima.

Mitrović je rekao i da je saradnja sa predsednicima opština korektna i da svakim danom jača.

Rezultat te saradnje je rad na industrijskoj zoni i da se radi na drugoj fazi osnovne škole „Ibrahim Kljemendi“U bujanovačkoj opštini, u selu Lučane će se raditi na obnovi škole, OŠ „Branko Radičević u Bujanovcu je završena. SŠ“Sveti Sava“ se radi i biće završena.

Po pitanju protesta koji su Albanci skoro imali, Mitrović je ocenio kao politički – organizovan od strukture koja je do skoro bila na vlasti. Koja nije odgovorila na pitanje -da li je i koji za vreme vladavine imala i sprovela neki infrastrukturni projekat?, ali koja je za to vreme vladavine, u Domu zdravlja u Bujanovcu izapošljavala kadrove, isključivo, albanske nacionalnosti i do 60 procenata.

Mitrović je naveo i da je uputio poziv protestantima da se razgovara o pasivizaciji.

Po pitanju udžbenika Mitrović je rekao da je“Koordinaciono telo aktivno učestvovalo u pribavljanju udžbenika za pripadnike albanske nacionalne zajednice, da je KT u dva navrata platilo takse za prevod udžbenika i da je itekako pozvano da priča na ovu temu, i da je sve spremno za štampanje, ali je potrebna saglasnost Albanskog Nacionalnog saveta. Znači, sve što je bilo do KT i države Srbije je urađeno i izrazio nadu da će u Nacionalnom savetu preovladati pozitivno mišljenje po pitanju saglasnosti.

Izjave pojedinih albanskih političara da je Bujanovac deo Kosova i da Srbi koji misle tu da žive, trebaju da se naviknu na to, Mitrović je ocenio kao neozbiljnu izjavu, jednog neozbiljnog čoveka, radi političkih poena, i da sa ovakvim izjavama ne treba izlaziti, jer štete, i da se treba raditi na poboljšanju života građana, a ne urušavanju, da treba zajednički da sednemo, da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

Direktor KT je najavio otvaranje novih radnih mesta u Bujanovcu!

„Fabrika Sinpen koja je radila u Bujanovcu, ponovo ima priliku da se aktivira i radi. Simpo je kupio tu fabriku pošto je bila privatna i krenuo se ja sa adaptacijom, ali se i uporedo obezbeđuje kadar. Meni je iz menadžmenta Simpa rečeno da će biti upošljeno između 30 i 50 novih radnika u novom pogonu. Opštini Bujanovac puno znači. Svako novo radno mesto je dobrodošlo, a 50 je izuzetno, izuzetno dobro, nekih 50 radnika će imati uhlebljenje i 50 porodica će egzistiraju.

Rebalansom budžeta Mitrović smatra da je smanjen spisak lepih želja koje su stavljene od strane prethodne bujanovačke vlasti uoči izbora i da se sada govori o realnoj situaciji u kojoj se nalazi novi predsednik i da je veoma teška.

Mitrović je pomenuo i rad na saniranju deponije u okviru regionalne deponije „Meteris“, rešavanju problema oko vodosnabdevanja (radi se na studiji o zameni azbesne cevi sa Ministarstvom za javna ulaganja da se sagleda stanje da li sa zamenom može da se pokrije potražnja za vodosnabdevanjem sa postojećim izvorištima ili će se ići na povećavanje broja izvorišta), pomenuo je i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda za koju je Vlada Srbije obezbedila novac i koja je na nivou kapitalnog projekta.

U završetku razgovora direktor je saopštio da sarađuje sa vršiocima vlasti i odbornicima.

„Slušamo zahteve građana, razgovaramo sa građanima i pokušavamo da sve ono što je realno, pomognemo, onoliko koliko može da se pomogne, ali hoću da kažem da ima više onih pozitivnih stvari za ovih manje od 100 dana koliko ima nova vlast u Bujanovcu, nego onih loših, ali kažem, ne možete da kažete da je sve dobro, bolje je da budete nezadovoljni nečim i da težite da to uradite, nego da kažete da je sve dobro, a ništa ne valja“, podvukao je Mitrović.

Izvor: Kt.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *